Winterslaapzak

Een winterslaapzak is dé slaapzak voor de echte avonturiers onder ons! Een winterslaapzak is speciaal ontworpen om gebruikt te worden tijdens temperaturen onder het vriespunt. Hierdoor heeft een winterslaapzak vaak een comfort-isolatiewaarde van minstens -10 graden Celsius. Bekijk hieronder alle winterslaapzakken uit ons assortiment:

Om te zorgen voor een optimale isolatie is een winterslaapzak vaak dik doordat deze veel vulling heeft. Deze vulling kan bestaan uit synthetisch materiaal of uit dons. Dons isoleert in de regel beter dan synthetische materialen. Hierdoor is er minder dons nodig om hetzelfde isolerende vermogen te bereiken.

Er bestaan veel verschillende soorten donzen vullingen. Allereerst is er een groot verschil tussen eendendons en ganzendons. Ganzendons heeft een beter isolerend vermogen waardoor slaapzakken die gevuld zijn met ganzendons in de regel een lichter gewicht hebben. Een andere belangrijke factor die het isolerend vermogen van dons bepaald is de vulkracht die wordt aangeduid met de waarde “Cuin”. Deze waarde loop vaak uiteen van 300 Cuin tot en met 800+ Cuin. Hierbij heeft het dons met 800+ Cuin de meeste veerkracht waardoor deze het beste isoleert.

Naast een goede vulling is een winterslaapzak vaak voorzien van allerlei eigenschappen die warmteverlies tot een minimum beperken. Zo zijn winterslaapzakken vaak voorzien van een tochtkraag en een tochtslurf op de rits. Ook zijn winterslaapzakken vrijwel altijd uitgevoerd in een mummie-model waardoor deze goed aansluiten om het lichaam. Sommige winterslaapzakken zijn licht elastisch om nog beter om het lichaam aan te sluiten. Andere eigenschappen die warmteverlies tot een minimum beperken zijn een voorgevormde capuchon en een aantrekkoord waarmee de slaapzak boven de schouders kan worden afgesloten. Om te voorkomen dat warmte uit de slaapzak ontsnapt via de stiksels zijn winterslaapzakken vaak voorzien van bijvoorbeeld een box-constructie. Hierbij bestaat de slaapzak uit verschillende lagen waarbij de stiksels niet helemaal doorlopen van de buitentijk naar de binnentijk.

Een winterslaapzak heeft als nadeel dat deze normaal gesproken alleen tijdens koudere nachten gebruikt kan worden. Wanneer de temperatuur te hoog is voor de slaapzak zal deze oncomfortabel zijn doordat je gaat transpireren. Veel winterslaapzakken zijn voorzien van een twee-richting rits. Hiermee kan de slaapzak bij het voeteneinde worden opengeritst om zo voor wat extra ventilatie te zorgen wanneer het wat warmer is dan waarvoor de slaapzak is ontworpen.

Door de hoge isolatiewaarde hebben winterslaapzakken over het algemeen een wat hoger gewicht en grotere pakmaat dan bijvoorbeeld 3-seizoenen slaapzakken en zomerslaapzakken. Wanneer een winterslaapzak is uitgevoerd met een nylon binnentijk en buitentijk en een hoogwaardige ganzendonzen vulling kunnen het gewicht en de pakmaat echter flink worden beperkt. Dit zal er echter wel voor zorgen dat de slaapzak een hogere prijs heeft.

Een goed alternatief op een winterslaapzak kan zijn om een zomerslaapzak in een 3-seizoenen slaapzak te gebruiken tijdens koude nachten. Tijdens de lente en herfst kan je dan de 3-seizoenen slaapzak gebruiken en tijdens warme zomernachten de zomerslaapzak.

Bij het selecteren van een winterslaapzak is het belangrijk om rekening te houden met de afmetingen van de slaapzak. Wanneer de slaapzak te groot is zal er te veel lucht in de slaapzak blijven waardoor deze niet goed isoleert. Wanneer een winterslaapzak te klein is zal deze geen goed comfort bieden. Ook zorgt dit er voor dat de slaapzak minder goed isoleert doordat de vulling wordt geplet.

TOP

X