Verantwoord kamperen

Kamperen biedt uiteraard veel fantastische dingen. Je kunt even helemaal tot rust komen in de natuur op een natuurcamping of jezelf juist uitdagen met een intensieve hike. Hoe dan ook levert kamperen bijna altijd een belonende ervaring op.

Helaas kunnen er ook negatieve gevolgen ontstaan door kamperen. Doordat steeds meer mensen kiezen voor een kampeervakantie neemt de drukte toe. Deze drukte neemt toe op kampeerterreinen maar ook op plaatsen die voorheen als afgezonderd werden beschouwd zoals bijvoorbeeld de Mont Blanc. Overtoerisme heeft hier gezorgd dat de rust van de natuur verstoord wordt door grote groepen mensen. Ook vervuiling is hiervan een resultaat, als gevolg van afval maar ook van het vervoer waarmee de kampeerders naar hun bestemming gaan.

Probeer daarom je reis te bewust te plannen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen om te reizen per trein en bus in plaats van met een eigen auto. Hiermee ontlast je ons milieu. Ook is het uiteraard van belang dat je geen afval achter laat maar alles netjes meeneemt totdat je een prullenbak vindt.

Respecteer ook de lokale regels. Zo mag je in natuurgebieden vaak niet van de wandelpaden afwijken en het gebied niet na zonsondergang betreden. Kampeer ook alleen waar dit is toegestaan en maak geen vuur waar dit niet is toegestaan.

Ten slotte is het aan te raden om kampeeruitrusting van goede kwaliteit aan te schaffen. Hierdoor gaat je kampeeruitrusting vaak veel langer mee dan wanneer je voor de goedkoopste oplossing gaat waardoor je minder snel iets weg hoeft te gooien.

TOP

X