Tarp kopen

Tarp kopen

Bekijk hieronder ons complete aanbod aan tarps in alle soorten en maten:

Wanneer je een tarp aan wilt schaffen kan het lasting zijn om de juiste tarp te kiezen. Het is verstandig om eerst te bedenken wat je precies met de tarp wilt doen. Aan de hand van het gebruik van de tarp kan je vervolgens eigenschappen zoals de afmetingen, vorm, kleur, het aantal bevestigingspunten, de pakmaat en het gewicht kiezen.

De afmetingen, het gewicht en de pakmaat

Wanneer je een tarp gaat gebruiken tijdens veeleisende kampeertochten, zoals meerdaagse hiketochten, is het belangrijk dat de tarp een licht gewicht heeft. Ook een compacte pakmaat is hierbij belangrijk. Vaak hebben lichtgewicht tarps ook een compacte pakmaat. Wanneer een tarp zo licht mogelijk dient te zijn doe je er goed aan om een tarp aan te schaffen die niet veel groter is dan het oppervlak wat je nodig hebt. Wil je bijvoorbeeld onder de tarp slapen op de grond (op een slaapmat), dan is een tarp in de afmetingen van 250 x 150 centimeter ruim voldoende voor 1 persoon. Wil je de tarp in combinatie met een hangmat gaan gebruiken, dan is het aan te raden dat de tarp tenminste 1 zijde heeft die minstens 300 centimeter lang is. Dit om er voor te zorgen dat de tarp de gehele hangmat beschermt tegen regen. Wanneer de hangmat onder de tarp uitsteekt kan regenwater in de hangmat lopen waardoor je slaapzak nat wordt.

Wanneer een tarp vervoerd wordt in de auto of camper zijn de pakmaat en het gewicht minder belangrijk. Een tarp die op de camping wordt gebruikt wordt vaak met behulp van een of meerdere tarpstokken opgezet, bijvoorbeeld vrijstaand boven een tafel waaraan je kunt eten of als luifel in combinatie met een tent. Wanneer je de tarp hiervoor gaat gebruiken is het vaak het goedkoopst om een tarp die inclusief tarpstokken wordt geleverd te selecteren. Een nadeel hiervan is dat stokken die bij een tarp geleverd worden vaak niet verstelbaar zijn. Ook ben je hierbij afhankelijk van de hoogte van de stokken die bij de tarp geleverd worden.

Let er altijd op dat het beschutte oppervlak onder een tarp kleiner is dan de afmetingen van de tarp. Dit doordat de tarp vaak in een hoek wordt opgehangen, zoals in een A-vorm. Ook zorgt wind er voor dat regen onder de tarp kan komen, zeker aan de randen van het doek. Het is daarom belangrijk dat je een ruime marge hanteert bij het selecteren van een tarp in de juiste afmetingen. Hierbij geldt ook dat hoe hoger de tarp wordt opgehangen, hoe meer regen onder de tarp kan komen.

Een tarp die UV straling filtert

Wanneer de tarp gebruikt gaat worden voor het creëren van schaduw is het belangrijk dat het doek UV straling filtert. Sommige tarps zijn hiervoor voorzien van een speciale coating of een speciale UV werende laag die er voor zorgt dat UV straling niet door het doek komt. Wanneer een tarp niet is voorzien van deze coating of UV werende laag zal UV straling door het doek komen. Dit kan er voor zorgen dat je nog steeds verbrand door de zon, ondanks dat je in de schaduw zit. Ook zal het hierdoor erg warm worden onder de tarp wanneer de tarp in de zomer in de zon hangt. Wanneer een tarp is voorzien van een UV werende coating wordt de mate van bescherming vaak uitgedrukt in UPF (Ultraviolet Protection Factor) of simpelweg met “UV”. Hieronder tref je een overzicht van de verschillende UPF waardes:

UPF waarde: Beschermingfactor Percentage UV straling wat wordt geblokkeerd:

15 – 24 Goed 93,3 tot 95,9 %
15 – 39 Zeer goed 96 tot 97,4 %
40 – 50 Uitstekend 97,5 – 98+ %

De meeste tarps die zijn voorzien van een UV werende coating hebben een UPF waarde van 50. Hierdoor beschermen deze tarps bijna volledig tegen schadelijke UV straling waardoor je niet zult verbranden onder de tarp. Doordat een UV werende tarp meestal bescherming biedt tegen zowel UVA als UVB straling beschermt deze je huid ook tegen huidkanker. Bekijk hieronder enkele tarps die zijn voorzien van een UV werende coating:

De kleur van de tarp

Tarps zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren. Het selecteren van de kleur is een persoonlijke aangelegenheid. Wanneer je de tarp als tentluifel gaat gebruiken is het wellicht gewenst om een tarp te selecteren die dezelfde kleur heeft als de tent.

Wanneer een tarp tijdens survivaltochten of wildkamperen gebruikt gaat worden is een gecamoufleerde kleur vaak gewenst. Deze kleur kan worden afgestemd op de omgeving waarin de tarp gebruikt zal worden. Zo bieden de kleuren bruin en groen een goede camouflage in bosrijke gebieden en op graslanden. Ook zijn er voor deze gebieden tarps met speciale camouflagepatronen verkrijgbaar. Sommige tarps hebben camouflage patronen die gebruikt worden door defensie eenheden. Dit zijn bijvoorbeeld camouflage kleuren zoals woodland en HMTC. Sommige merken hebben echter hun eigen camouflagepatroon ontworpen. DD Hammocks heeft bijvoorbeeld het Multicam (afgekort MC) ontworpen wat hun eigen camouflagepatroon is. Bekijk hieronder een greep ons aanbod aan tarps die verkrijgbaar zijn in een camouflage kleur:

De bevestigingspunten

Alle modellen tarps zijn voorzien van een ander aantal bevestigingspunten. Ook kunnen deze bevestigingspunten op verschillende posities op het doek bevestigd zitten.

Wanneer de tarp zeer veelzijdig wordt ingezet is het aan te raden om een tarp te selecteren die voorzien is van veel bevestigingspunten. Hiermee kan de tarp eigenlijk in elke situatie worden ingezet. Zo kan een tarp die bevestigingspunten heeft aan de randen en hoeken, maar ook op het doek, gebruikt worden om een tarptent te creëren op de grond. Een dergelijke tarp kan ook worden gebruikt als luifel, of als tarp in combinatie met een hangmat.

Wanneer een tarp maar voor een doeleinde wordt gebruikt, bijvoorbeeld als luifel of voor het beschutten van een eettafel op de camping, heeft deze minder bevestigingspunten nodig. Hierbij zijn bevestigingspunten aan de hoeken en eventueel aan de zijden van het doek voldoende.

Wanneer een tarp in combinatie met een hangmat wordt gebruikt voldoen bevestigingspunten aan de hoeken ook vaak. Dit doordat de tarp diagonaal wordt opgehangen boven de hangmat. Wil je de tarp echter in andere opstellingen boven de hangmat ophangen, dan heb je weer meer bevestigingspunten nodig. Sommige tarps hebben bevestigingslussen waaraan je scheerlijnen en eventueel tarpstokken kunt bevestigen. Andere tarps zijn voorzien van bevestigingsogen of ringen. Hier kunnen ook scheerlijnen aan worden bevestigd. Ook kan aan een ring of oog gemakkelijk een tarpstok worden bevestigd doordat tarpstokken normaliter een smalle pin aan het uiteinde hebben. Er zijn ook tarps die zijn uitgerust met zowel bevestigingsogen als bevestigingslussen. Ook bestaan er tarps die zijn voorzien van drukknopen waarmee de tarp kan worden gekoppeld aan een of meerdere andere tarps die ook zijn voorzien van drukknopen. Bekijk hieronder een greep uit ons aanbod aan tarps met veel bevestigingspunten:

De vormen van een tarp

In de basis zijn tarps verkrijgbaar in 3 vormen. Dit zijn rechte tarps, vleugel tarps en boogtarps.

Recht-model tarp

Een rechte tarp heeft vaak een rechthoekige of vierkante vorm. Een rechte tarp kan op veel verschillende manieren worden opgezet en is het meest veelzijdige ontwerp. Afhankelijk van het aantal bevestigingspunten kan een rechte tarp worden ingezet als luifel in combinatie met een tent, als schaduwdoek (afhankelijk van de aanwezigheid van een UV werende coating), als tarptent of als beschutting boven een hangmat. Voor activiteiten zoals bushcraft en survival is de tarp met een recht model het meest geschikt dankzij de veelzijdigheid van deze tarp. Bekijk hieronder enkele rechte tarps uit ons assortiment:

Vleugel-model tarp

Een vleugeltarp is ontworpen om aan te sluiten op een tent en is vaak bedoeld voor gebruik als tentluifel. Deze tarps hebben vaak een aerodynamische vorm waardoor de beter bestand zijn tegen wind dan rechte tarps. Een vleugel-model tarp kan ook vrijstaand worden opgezet, bijvoorbeeld met behulp van tarpstokken of bomen. Een nadeel ten opzichte van een rechte tarp is hierbij dat de vleugel-model tarps vaak minder bevestigingspunten hebben en zijn ontworpen om opgezet te worden in een bepaalde vorm. Dit maakt de vleugeltarp minder veelzijdig in zijn gebruik. Bekijk hieronder enkele modellen van tarps met een vleugel/ wing model:

Boog-model tarp

Een boogtarp is een tarp die voorzien is van een stok die er voor zorgt dat deze tarp in een bepaald model wordt opgezet. Deze wordt eigenlijk altijd gebruikt als luifel voor een tent maar kan ook vrijstaand worden opgezet. Doordat de boog-model tarp vaak maar op een bepaalde manier is op te zetten is deze vaak ontworpen voor gebruik in combinatie met een specifieke tent van hetzelfde merk. Bekijk hieronder een greep uit ons aanbod aan boog-tarps:

Het materiaal van de tarp

Tarps kunnen van verschillende materialen worden gemaakt. Meestal zijn deze gemaakt van polyester, nylon, katoen of polykatoen. Deze materialen hebben ieder bepaalde eigenschappen die gewenst zijn voor bepaalde doeleinden.

Polyester

De meeste tarps zijn gemaakt van polyester. Een voordeel aan polyester is dat deze tarps een relatief lage prijs hebben en een relatief licht gewicht. Polyester tarps zijn vaak voorzien van een ripstop patroon om het doek slijtvaster te maken. Een nadeel aan tarps van het materiaal polyester is dat polyester zwaarder is dan nylon. Dit komt doordat polyester vezels minder sterk zijn dan nylon vezels, waardoor de polyester tarp gemaakt is van relatief dikke vezels. Een ander nadeel is dat polyester stug wordt wanneer het doek koud wordt. Hierdoor is het doek minder gemakkelijk in te pakken. Bekijk hieronder enkele polyester tarps:

Nylon

Nylon is een zeer sterk materiaal. Doordat nylon vezels sterker zijn dan polyester vezels kan een nylon tarp van dunnere vezels worden gemaakt waardoor het doek een lichter gewicht heeft en de tarp een kleinere pakmaat heeft. Ook blijft een nylon tarp ook tijdens koud weer soepel waardoor het altijd gemakkelijk blijft om de tarp in te pakken. Een nadeel aan nylon is dat het licht elastisch is. Hierdoor kan het zijn dat je, zeker bij tarps met een zeer licht gewicht, de scheerlijnen zo nu en dan moet bijstellen omdat het doek anders slapper gaat hangen. Hieronder tref je enkele nylon tarps uit ons assortiment aan:

Katoen

Katoen is een natuurlijk materiaal en heeft ademende eigenschappen. Hierdoor creëert een katoenen tarp een zeer aangenaam leefklimaat. Katoen is ook goed bestand tegen UV straling waardoor een katoenen tarp een goede schaduwplek creëert. Een nadeel aan een tarp van het materiaal katoen is het hoge gewicht en de grotere pakmaat. Ook dient katoen periodiek te worden behandeld om er zo voor te zorgen dat het doek waterdicht blijft. Ook is het bij een katoenen tarp zeer belangrijk dat deze goed wordt gedroogd voordat deze wordt ingepakt. Dit voorkomt schimmelvorming en verlengt de levensduur van de tarp aanzienlijk.

Polykatoen

Het materiaal polykatoen is een mengsel van 35 % katoen en 65 % polyester. Dit materiaal wordt ook wel technisch katoen of polyester katoen genoemd. Doordat het doek van een polykatoenen tarp voor 65 % uit polyester bestaat hebben deze tarps meestal een lager gewicht dan tarps die volledig van katoen zijn gemaakt. Ook drogen polykatoenen tarps sneller dan katoenen tarps. Wanneer het doek van een polykatoenen tarp nat wordt zetten de vezels uit waardoor de tarp waterdicht wordt. Wanneer het doek droog is, is de tarp ademend wat zorgt voor een aangenaam leefklimaat onder de tarp. Hierdoor hoeft een polykatoenen tarp niet te worden behandeld om deze waterdicht te houden. Vergeleken met een tarp die volledig uit katoen is gemaakt is een polykatoenen tarp beter resistent tegen schimmelvorming. Desondanks is het belangrijk dat een polykatoenen tarp goed gedroogd wordt om de levensduur van de tarp zo lang mogelijk te houden. Hieronder tref je enkele polykatoenen tarps aan:

Denier

De Denier waarde staat voor de massa van het gebruikte garen. Hierbij staat 1 Denier voor 1 gram per 9000 meter, wat betekent dat een enkele draag een gewicht heeft van 1 gram per 9000 meter. Denier wordt vaak afgekort met de letter D, 190D polyester betekent bijvoorbeeld dat het doek is gemaakt van polyester met garen wat 190 gram per 9000 meter weegt.

Hoe hoger de Denier waarde, hoe zwaarder en dikker het doek zal zijn. Dit heeft ook invloed op de pakmaat welke groter zal zijn bij een hogere Denier waarde.

Doordat nylon vezels sterker zijn dan polyester vezels hebben nylon tarps vaak een lagere Denier waarde dan polyester tarps. Dit zorgt er voor dat nylon tarps lichter zijn en een compactere pakmaat hebben.

Thread Count

Thread Count wordt vaak aangeduid met de letter “T”. Thread Count staat voor het aantal gevlochten draden per vierkante inch. Hoe hoger het Thread Count, hoe hoger de dichtheid is van het stof waardoor de openingen tussen het garen kleiner zijn. Een hoge T waarde betekent meestal dat het doek sterker en duurzamer is dan bij een lagere T waarde. Wanneer een tarp bijvoorbeeld is gemaakt uit 190T polyester betekent dit dat het doek gewoven is uit polyester garen met een dichtheid van 190 gevlochten draden per vierkante inch.

Ripstop

Een ripstop patroon bestaat uit sterke draden via over de lengte en breedte van het doek lopen en zo een geruit patroon vormen over het hele doek. Een ripstop patroon voorkomt dat de tarp uitscheurt wanneer het doek een kleine beschadiging oploopt. Hierdoor zijn tarps die zijn voorzien van een ripstop patroon vaak slijtvast en sterk.

Coating

De materialen nylon en polyester zijn niet waterdicht. Het is daarom noodzakelijk dat het doek van een nylon of polyester tarp is voorzien van een waterdichte coating. Deze coating bestaat uit een dun laagje aan de buitenkant, en soms ook aan de binnenzijde van het doek. De 2 meest gebruikte coatings bij nylon en polyester tarps zijn PU (polyurethaan) en SI (silicone) coatings. Een PU coating is goedkoper dan een SI coating en wordt daardoor vaak gebruikt bij tarps met een lagere prijs. Een SI coating wordt vaak gebruikt op nylon tarps en heeft een hogere prijs. Sommige tarps zijn voorzien van een PU en een SI coating. Hierbij is de tarp bijvoorbeeld aan de bovenzijde voorzien van een SI coating en aan de onderzijde van een PU coating. Naast het gebruik van een coating worden de naden van de tarp vaak afgetaped om te voorkomen dat via kleine naaldgaatjes water door het doek komt.

Waterdichtheid

De waterdichtheid van een tarp wordt uitgedrukt in millimeter waterkolom. De mate van waterdichtheid is voornamelijk afhankelijk van de gebruikte coating op het doek. Om vast te stellen wat de waterdichtheid is van een tarp zet men een lange buis met een diameter van 2,5 centimeter op het doek. In de buis wordt vervolgens water gegoten waarna men kijkt wanneer het doek begint te lekken. Wanneer een tarp een waterdichtheid heeft van 3000 mm waterkolom wil dit zeggen dat het materiaal pas begon te lekken wanneer het water 3000 mm hoog in de buis stond.

Over het algemeen zijn tarps met een waterdichtheid van minder dan 2000 mm niet goed waterdicht tijdens een regenbui. Om zeker te zijn dat de tarp je beschermt tegen de elementen is het aan te raden om een tarp met een waterdichtheid van 3000 mm waterkolom of hoger te nemen. Om de waterdichtheid van de tarp te waarborgen is het altijd belangrijk dat de tarp wordt opgezet op een manier waarbij water niet op het doek kan blijven staan.

TOP

X