Schaduwdoek kopen

Een schaduwdoek is een tarp die bescherming biedt tegen UV straling. Hierdoor is een schaduwdoek ideaal voor het creëren van een koele plek tijdens warme zonnige dagen. Bekijk hieronder ons aanbod aan schaduwdoeken:

Er zijn veel schaduwdoeken op de markt, in allerlei soorten en maten. Hierdoor kan het lastig zijn om het juiste schaduwdoek te selecteren.

Gewicht en pakmaat

Er is veel verschil in het gewicht en de pakmaat van een schaduwdoek. Waterdichte schaduwdoeken hebben vaak een lager gewicht en kleinere pakmaat dan schaduwdoeken die niet waterdicht zijn. Dit doordat waterdichte schaduwdoeken vaak bestaan uit een dunner doek wat voorzien is van een waterdichte en UV werende coating. Schaduwdoeken die niet waterdicht zijn, zijn vaak gemaakt uit grof gewoven stof waardoor deze wind en regen doorlaten. Het is zaak om na te gaan of het gewicht en de pakmaat belangrijk zijn. Wanneer een schaduwdoek wordt vervoerd in de auto, bijvoorbeeld naar de camping, of gebruikt wordt in de tuin is een licht gewicht en compacte pakmaat wellicht minder belangrijk dan wanneer het schaduwdoek moet worden vervoerd in de rugzak.

Kleur

De gewenste kleur van het schaduwdoek wordt uiteraard gekozen naar je persoonlijke smaak. Wanneer het schaduwdoek wordt verbonden aan een tent of caravan kan het wenstelijk zijn om een kleur te kiezen die past bij de tent of caravan.

UV bescherming

Wanneer een doek schaduw creëert wil dit niet altijd zeggen dat schadelijke UV straling wordt gefilterd. Sommige schaduwdoeken filteren UV straling niet of nauwelijks. Dit heeft als gevolg dat het erg warm kan worden onder het doek en men zelfs kan verbranden op dagen dat de zon erg sterk is. Om erachter te komen of een schaduwdoek schadelijke UV straling filters kan worden gekeken naar de UPF (Ultraviolet Protection Factor) waarde. Dit wordt soms ook aangegeven met UV factor. Hoe hoger de UPF, hoe meer bescherming het schaduwdoek biedt tegen schadelijke UV straling. Bekijk in de onderstaande tabel een overzicht van de UPF waarden en de betekenis hiervan:

UPF waarde: Beschermingfactor Percentage UV straling wat wordt geblokkeerd:

15 – 24 Goed 93,3 tot 95,9 %
15 – 39 Zeer goed 96 tot 97,4 %
40 – 50 Uitstekend 97,5 – 98+ %

Waterdichtheid

Naast het filteren van schadelijke UV straling kunnen sommige schaduwdoeken ook worden gebruikt om bescherming te bieden tegen regen. Dit wordt in dat geval aangeven in millimeter waterkolom. Wanneer een schaduwdoek waterdicht dient te zijn is het aan te raden om een schaduwdoek te selecteren met een minimale waterdichtheid van 2000 mm waterkolom. Bekijk hieronder ons aanbod aan waterdichte schaduwdoeken :

Wanneer een schaduwdoek het gehele jaar buiten hangt, bijvoorbeeld in de tuin, is het aan te raden om een grof-geweven schaduwdoek te gebruiken. Deze schaduwdoeken zijn niet waterdicht. Het voordeel hiervan is dat water zich niet kan verzamelen op het doek. Ook heeft wind minder invloed het een grof-geweven schaduwdoek. Hierdoor wordt de levensduur van het schaduwdoek verlengd. Bekijk hieronder ons aanbod aan grof-geweven schaduwdoeken:

Vorm

Schaduwdoeken zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. De meeste schaduwdoeken hebben een rechte vorm (vierkant of rechthoekig) of een driehoekige vorm. Bekijk welke vorm geschikt is voor de plek waarvoor je schaduw wilt creëren. Ook dien je rekening te houden met de positie van de bevestigingspunten bij het kiezen van de vorm van het schaduwdoek.

TOP

X