Tarp kopen

Bekijk hieronder ons complete aanbod aan tarps in alle soorten en maten:

De bevestigingspunten

Alle modellen tarps zijn voorzien van een ander aantal bevestigingspunten. Ook kunnen deze bevestigingspunten op verschillende posities op het doek bevestigd zitten.

Wanneer de tarp zeer veelzijdig wordt ingezet is het aan te raden om een tarp te selecteren die voorzien is van veel bevestigingspunten. Hiermee kan de tarp eigenlijk in elke situatie worden ingezet. Zo kan een tarp die bevestigingspunten heeft aan de randen en hoeken, maar ook op het doek, gebruikt worden om een tarptent te creëren op de grond. Een dergelijke tarp kan ook worden gebruikt als luifel, of als tarp in combinatie met een hangmat.

Wanneer een tarp maar voor een doeleinde wordt gebruikt, bijvoorbeeld als luifel of voor het beschutten van een eettafel op de camping, heeft deze minder bevestigingspunten nodig. Hierbij zijn bevestigingspunten aan de hoeken en eventueel aan de zijden van het doek voldoende.

Wanneer een tarp in combinatie met een hangmat wordt gebruikt voldoen bevestigingspunten aan de hoeken ook vaak. Dit doordat de tarp diagonaal wordt opgehangen boven de hangmat. Wil je de tarp echter in andere opstellingen boven de hangmat ophangen, dan heb je weer meer bevestigingspunten nodig. Sommige tarps hebben bevestigingslussen waaraan je scheerlijnen en eventueel tarpstokken kunt bevestigen. Andere tarps zijn voorzien van bevestigingsogen of ringen. Hier kunnen ook scheerlijnen aan worden bevestigd. Ook kan aan een ring of oog gemakkelijk een tarpstok worden bevestigd doordat tarpstokken normaliter een smalle pin aan het uiteinde hebben. Er zijn ook tarps die zijn uitgerust met zowel bevestigingsogen als bevestigingslussen. Ook bestaan er tarps die zijn voorzien van drukknopen waarmee de tarp kan worden gekoppeld aan een of meerdere andere tarps die ook zijn voorzien van drukknopen. Bekijk hieronder een greep uit ons aanbod aan tarps met veel bevestigingspunten:

De vormen van een tarp

In de basis zijn tarps verkrijgbaar in 3 vormen. Dit zijn rechte tarps, vleugel tarps en boogtarps.

Recht-model tarp

Een rechte tarp heeft vaak een rechthoekige of vierkante vorm. Een rechte tarp kan op veel verschillende manieren worden opgezet en is het meest veelzijdige ontwerp. Afhankelijk van het aantal bevestigingspunten kan een rechte tarp worden ingezet als luifel in combinatie met een tent, als schaduwdoek (afhankelijk van de aanwezigheid van een UV werende coating), als tarptent of als beschutting boven een hangmat. Voor activiteiten zoals bushcraft en survival is de tarp met een recht model het meest geschikt dankzij de veelzijdigheid van deze tarp. Bekijk hieronder enkele rechte tarps uit ons assortiment:

Vleugel-model tarp

Een vleugeltarp is ontworpen om aan te sluiten op een tent en is vaak bedoeld voor gebruik als tentluifel. Deze tarps hebben vaak een aerodynamische vorm waardoor de beter bestand zijn tegen wind dan rechte tarps. Een vleugel-model tarp kan ook vrijstaand worden opgezet, bijvoorbeeld met behulp van tarpstokken of bomen. Een nadeel ten opzichte van een rechte tarp is hierbij dat de vleugel-model tarps vaak minder bevestigingspunten hebben en zijn ontworpen om opgezet te worden in een bepaalde vorm. Dit maakt de vleugeltarp minder veelzijdig in zijn gebruik. Bekijk hieronder enkele modellen van tarps met een vleugel/ wing model:

Boog-model tarp

Een boogtarp is een tarp die voorzien is van een stok die er voor zorgt dat deze tarp in een bepaald model wordt opgezet. Deze wordt eigenlijk altijd gebruikt als luifel voor een tent maar kan ook vrijstaand worden opgezet. Doordat de boog-model tarp vaak maar op een bepaalde manier is op te zetten is deze vaak ontworpen voor gebruik in combinatie met een specifieke tent van hetzelfde merk. Bekijk hieronder een greep uit ons aanbod aan boog-tarps:

Het materiaal van de tarp

Tarps kunnen van verschillende materialen worden gemaakt. Meestal zijn deze gemaakt van polyester, nylon, katoen of polykatoen. Deze materialen hebben ieder bepaalde eigenschappen die gewenst zijn voor bepaalde doeleinden.

Polyester

De meeste tarps zijn gemaakt van polyester. Een voordeel aan polyester is dat deze tarps een relatief lage prijs hebben en een relatief licht gewicht. Polyester tarps zijn vaak voorzien van een ripstop patroon om het doek slijtvaster te maken. Een nadeel aan tarps van het materiaal polyester is dat polyester zwaarder is dan nylon. Dit komt doordat polyester vezels minder sterk zijn dan nylon vezels, waardoor de polyester tarp gemaakt is van relatief dikke vezels. Een ander nadeel is dat polyester stug wordt wanneer het doek koud wordt. Hierdoor is het doek minder gemakkelijk in te pakken. Bekijk hieronder enkele polyester tarps: