Tarp kopen

Wanneer u interesse hebt in het kopen van een tarp, kan het moelijk zijn om de meest geschikte tarp te selecteren. Er zijn tegenwoordig erg veel tarps op de markt, van verschillende merken, afmetingen, materialen, kleuren, enzovoorts.

 

Het gewicht en de pakmaat

Bij bepaalde situaties is gewicht een belangrijke eigenschap. Indien de tarp een licht gewicht moet hebben, kan men het best niet kiezen voor een katoenen tarp, maar voor een kunststof tarp van bijvoorbeeld het materiaal polyester. Polyester tarps zijn vaak erg dun, waardoor deze een licht gewicht hebben, en zeer compact kunnen worden opgeborgen. Ook kan men afwegen om een tarp aan te schaffen zonder tarpstokken, en wandelstokken (of de omgeving, zoals bomen of rotsen) te gebruiken om de tarp op te zetten. Dit verkleint het gewicht en de pakmaat aanzienlijk.

 

De afmetingen van de tarp

De afmetingen van de tarp zijn bepalend voor het beschutte oppervlak dat gecreƫerd kan worden met de tarp. Indien men gaat voor een eenpersoons tent opstelling, heeft men geen grote tarp nodig. Wil men de tarp als luifel op de camping gebruiken, om hier met het hele gezin onder te zitten, kan men het best kiezen voor een ruimere tarp. Bij de keuze van de grootte van de tarp dient men er rekening mee te houden dat het beschutte oppervlak altijd kleiner zal zijn dan het oppervlak van de tarp.

Bij gebruik van een tarp in combinatie met een hangmat, moet in acht genomen worden dat de uiteinden van de hangmat niet buiten het tarp oppervlak komen. Gebeurt dit wel, dan zal de hangmat langzaam maar zeker vol lopen met water tijdens een regenbui.

 

De kleur van de tarp

De kleur van de tarp kan simpelweg gekozen worden omdat men een bepaalde kleur mooi vindt. Soms kan de kleur ook afgestemd worden op de kleur van een eventuele tent waaraan de tarp bevestigd zal worden. Wanneer men een gecamoufleerde tarp wilt, dient men de kleur of het eventuele camouflagepatroon af te stemmen op de omgeving waarin gekampeerd gaat worden. Dit kan een patroon zijn met witte tinten voor in de sneeuw, woodland camouflage voor in bosrijke gebieden, maar ook bepaalde tinten rood om gecamoufleerd te zijn in een bos met herfstkleuren.

 

Bevestigingspunten

Het aantal bevestigingspunten waarmee een tarp is uitgerust is bepalend voor het toepassingsbereik. Tarps zijn normaal voorzien van minstens 4 bevestigingspunten, tot ruim 20 bevestigingspunten. Hoe meer bevestigingspunten een tarp heeft, hoe veelzijdiger deze te gebruiken is. Inzien de tarp als schaduwdoek gebruikt gaat worden, om bijvoorbeeld een eettafel te beschutten, kan het zijn dat 4 bevestigingspunten voldoende is. Indien een rechthoekige tarp als tent wordt opgezet, zal men meer bevestigingspunten nodig hebben.

 
De vorm van de tarp

Tarps zijn normaliter verkrijgbaar in 3 basis vormen. De wing vorm, de arc vorm en de rechte vorm (vierkant, rechthoekig of driehoekig).

De wing vorm wordt vaak ontworpen om precies aan te sluiten op een bepaald model tent. Zo breidt men de leefruimte van de tent uit door de tarp als luifel te gebruiken. Wing tarps kunnen echter ook als stand alone tarp worden gebruikt. Doordat tarps met een wing vorm aan de zijkanten niet recht lopen, maar in een boog, kunnen deze tarps hogere windkrachten weerstaan. Een nadeel aan een wing tarp is dat deze vaak minder bevestigingspunten hebben, en minder veelzijdig te gebruiken zijn.

Wechsel wing ZG Groen

De tarp in arc vorm is in principe een wing tarp, welke voorzien is van een (flexibele) stok. Deze stok loopt in een boog over de breedte van de tarp, en bepaald hiermee de vorm van de tarp. Een arc tarp wordt vrijwel altijd gebruikt in combinatie met een tent, maar kan ook stand-alone worden opgezet.

Exped Arc Tarp groen

Een tarp met een rechte vorm, zoals een vierkante, rechthoekige of driehoekige tarp, is het basismodel van de tarp. Deze tarps zijn, met uitzondering van de driehoekvorm, zeer veelzijdig in hun toepassingen. Afhankelijk van het aantal bevestigingspunten waarmee deze tarp is uitgerust, kan deze tarp op talloze manieren worden opgezet. Van luifel aan de tent, tot dak boven een hangmat, tot stand-alone tarp tent.

Exped Tarp III

Tarpshop.nl biedt een erg groot online aanbod aan tarps aan. Om dit te bekijken klik je op de onderstaande link:

 

Tarp